TE MELYIK VAGY

Mackó, Cápa, Bagoly, Teknős, Róka?

Egy jó kapcsolat ( párkapcsolat) nem a tökéletesség függvénye.
A jó kapcsolat annak a függvénye, hogy hogy az éppen aktuális helyzetben, amibe kerültetek, hogyan viselkedtek.
Rengeteg kapcsolat csúszik félre amiatt, hogy a konfliktusokat nem tudják megfelelően kezelni.
Nem arra kell törekedni, hogy ne legyen egyáltalán konfliktus, mert a nézeteltérés, (ha megfelelően viselkednek a benne lévő felek), bármily furcsán hangzik is, építő jellegű.
Annak kell lennie.
Ha nem épít, hanem rombol, így sérülést, fájdalmat okoz, akkor egyértelmű, hogy nem jól kezelted, kezeltétek az adott helyzetet.

Szeretném megkönnyíteni nektek a konfliktus kezelést. Ehhez arra  szükség lehet arra is, hogy ismerjétek meg az öt konfliktus kezelő típust.
Ez a koncepció széles körben elfogadott az üzleti világban és a segítő szakmában egyaránt.

A saját szükségletekre való figyelés és a partner vágyaira való odafigyelés szemszögéből vizsgálja az embereket.
Ha felismered, hogy te és a partnered melyik típusba tartoztok, nagyon megkönnyíti a mindennapokat, hisz tisztába kerülsz azzal, hogy társad nem azért viselkedik úgy, ahogy, hogy a te idegeidre menjen, 😊 hanem azért, mert ez a stílus alakult ki nála a hosszú évek alatt, a gyerekkorától idáig.
Persze ezen lehet változtatni, de az első lépés, hogy ISMERD FEL!

🔴 1. típus:
ALKALMAZKODÓ – MACKÓ             

Jelszava: “Persze szívem, legyen, ahogy akarod!” Ő keveset foglalkozik magával, nagy figyelmet fordít a társára. Rendkívül segítőkész, ad és szolgál. Nem kötekedő, nem ragaszkodik a maga igazához, együttműködő, de ezzel együtt bizonytalan hozzáállást tanúsít.
Mindet megtesz, hogy el ne veszítse társa szeretetét.
Habár neki ez a kézenfekvő viselkedési stílusa, mégis gyakran érzi magát mártírnak.
A vita rendezésére vonatkozóan nincsenek kreatív ötletei, nem tesz túl nagy erőfeszítést és nem aktív a megoldásban. Ez a másik fél feladata marad.
De vigyázni kell, mert ez az egyoldalúság könnyen átragad az élet más területeire is, mint pl. a szex, a gyereknevelés, döntéshozatal, stb.
Emiatt a kapcsolat kibillenhet az egyensúlyából, ami veszélyeztetheti a harmonikus működést.

🔴 2. típus:
VERSENGŐ – CÁPA               

Nagy figyelmet szentel magára, nem törődik társa érzéseivel, kívánságaival. Számára a győzelem mindennél fontosabb. Célját úgy éri el, hogy átgázol a másikon. Mindent beáldoz azért, hogy az ő igaza érvényesüljön. Képes a társával való meghittséget is kockára tenni. Meggyőzően érvel, témafelvezetése világos, intézkedései hatékonyak.
A cápa által alkalmazott stílus az agresszív kommunikáció jegyeit hordozza. Számára a nézeteltérés harcmező, ahol semmi nem fontos, csak az, hogy ő kerekedjen felül, neki legyen igaza. Úgy érzi meg kell mutatni ki az erősebb, ki az okosabb. Élvezi a vitatkozás izgalmát, nehéz megállítani.
A cápáknak ez a konfliktus-kezelő stílus a természetes, mégis gyakran gyötri őket bűntudat és a párkapcsolatban olykor magányosnak érzik magukat.

🔴 3. típus:
EGYÜTTMŰKÖDŐ – BAGOLY      

Neki a kapcsolat, a béke a legfontosabb, ezért arra törekszik, hogy a lehető legjobb, mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.
Ez abból ered, hogy nagy figyelmet fordít saját maga és társa szükségleteire egyaránt.
Nagyon figyel társa igényeire, érdekeire, szükségleteire.
időnkét mégis nagyon nehéz vele együttműködni, mert elragadja “a mindenáron való megoldani akarás”, ami már-már az agresszív viselkedés felé tolja. Erőszakosnak tűnhet a kitartása.
Általában nagyon jó problémamegoldó képesség és magabiztosság jellemzi, mégsem mindig egyszerű vele a probléma megoldása.
Fárasztó lehet partnere számára, mert nem minden kérdés ér meg annyi átgondolást, egyeztetést, megvitatást, mint amennyit a Bagoly kötelezően belefektet.
Fájdalmas a Bagolynak megélni, hogy társa agresszívnak ítéli meg stílusát, pedig ő csak meg akar felelni és védelmezni akarja a másik egyenrangúságát.

🔴 4. típus:
ELKERÜLŐ – TEKNŐS        

Nem mutat különösebb érdeklődést sem maga, sem a párja iránt. A kapcsolatuk sem izgatja annyira. Ha probléma adódik, akárcsak a teknős, behúzódik a páncéljába, és azt várja, hogy vonuljanak el a viharfelhők. Általában nem ideges, hiszen amikor visszahúzódik van ideje gondolkodni, feldolgozni az eseményeket. Passzív és bizonytalan hozzáállása nem könnyíti meg a probléma megoldását. A partnerét magára hagyja. Nem tesz erőfeszítést a konfliktus rendezésére, és nem együttműködő. Nem lehet vele kommunikálni, mindent magában akar megoldani. Néha ugyan kidugja fejét a páncéljából, de azt leginkább azért teszi, hogy egy nagyot “harapjon”. A párkapcsolatra azért jelent veszélyt az ilyen típus, mert a konfliktusban tanúsított passzivitása könnyen jelentkezhet a közös élet más területein is, és ez az intimitás csökkenését jelentheti.

 

🔴 5. típus:
KOMPROMISSZUMKERESŐ – RÓKA              

Kitűnően helyezkedik középen, egyensúlyt tart fenn a saját és a párja érdekei között. Jó hallgatóság, tiszteli a másikat, és mindenekelőtt a békességre törekszik.
A konfliktusok kezelésében az a célja, hogy mindkét fél sikeresnek érezze magát.
Kiegyensúlyozott kapcsolatokat teremt.
Kezdeményező, de nem nyomulós. Nem passzív a probléma megoldásában, együttműködik társával. A legtöbb konfliktust sikeresen kezeli, de néha mégis azt érzi, hogy fogságba esett, a szerepe fogságába, mert akkor is enged, amikor nem szeretne. Párkapcsolati szempontból hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz, és módszerével magas fokú intimitást tud megteremteni.

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek