...hogy a férfiak és a nők eltérően érzékelik a világot?🤔😲

Az emberi faj évezredeken át tartó fejlődése során a nemek szerepe és feladataik eltérővé váltak és ez meglátszik az agy fejlettségén és abban is, hogy hogyan látjuk a világot.

🧔 A térbeli tájékozódás terén a férfiak előnnyel rendelkeznek.
Ez azzal magyarázható, hogy őseink korában a férfinak vadászni kellett, ezért számára létszükséglet volt, nagy távolságokban is jól kellett tájékozódnia.
Emiatt alakult ki a férfiakban a csőlátás, aminek az a jellemzője, hogy messzire, előre élesen látnak, de rövidebb távolságokban a látásuk gyengébb, mint a nőké.
A férfi agyat a gyors és aktív feladatokra “programozták” be, pl. vadászat.
Ha ezzel megvannak, akkor az agy pihenési szakasza követi.

👱‍♀️ Mi nők ezzel ellentétben folyamatosan használjuk az agyukat.
A nőknek annak idején a lakhely védelme, a gyűjtögetés, az utódnevelés volt a feladatuk, így nekik folyamatosan figyelni kellett. Szemükkel egyfolytában a környezetet kellett kémlelni, és rengetek információt kellett feldolgoznia az agynak.
Ezért van az, hogy mi rövidebb távolságokban jobban látunk, és több részletet tudunk megfigyelni, mint a férfiak.
A színlátásunk is fejlettebb, ugyanis a szemünkben lévő csapok alkalmassá tesznek bennünket a színek átfedésének érzékelésére, és ezek a csapok az X kromoszómában vannak kódolva.

Ezért van, hogy mi nők több részletet és színt látunk, térlátásunk viszont gyengébb, mint a férfiaké.

Ezeket a különbségeket, ami a fejlődés során alakult ki a férfiak és nők között, azért érdemes ismerni, mert egy csomó konfliktustól óvhatjuk meg magunkat.
Amikor a párkapcsolati vita azért indul, mert a nő nem tudja merre van a balra, vagy a férj nem lát különbséget a színárnyalatban eltérő ruhák között, ezért neki mindegyik ugyanolyan, mit kell azt órákig próbálni?- nem azért van, hogy egymás agyára menjünk.
És nem is azért, mert nem figyelünk a másikra…
És főleg nem azért, mert nem fontos a másik…

Egyszerűen azért, mert így vagyunk “összerakva”.
Különbségek vannak közöttünk csupán abból kifolyólag, mert nők vagyunk és férfiak.
És minél inkább tisztában vagyunk ezekkel a különbségekkel és minél inkább elfogadjuk ezt, annál könnyebb lesz az életünk. 🙂

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek