“Egy afrikai törzs úgy “bünteti” azt a tagját, aki valami rosszat csinált, hogy körbeállják és 2 napon keresztül elsorolják neki újra és újra, hogy mennyi jót cselekedett az életében. 🧡🧡🧡

Hogy miért teszik ezt?
Mert hiszik, hogy mindenki jónak születik, jóra törekszik, csak néha rosszul dönt.
A törzs tagjai úgy értelmezik a rossz cselekedeteket, hogy az csak egy botlás, és az illetőnek segítségre van szüksége.
Ezért hát köréje gyűlnek, így segítenek visszatalálnia a valódi természetéhez, amiről – véletlenül – “lekapcsolódott”.

Nem tudom, hogy igaz-e ez a történet, de a népmesék is csak mesék, mégis mennyi tanulsággal szolgálnak.

A viselkedés, amiről a történetben olvasunk, két dolog miatt nagyon jó.

Egyrészt a törzs tagjai visszaadhatják vele a vétkező ember hitét önmagában, az önbizalmát növelhetik és biztosítják afelől, hogy nem lesz kirekesztett. A törzs ugyanúgy a tagjának tekinti, mint azelőtt.

Másrészt a törzs tagjai a figyelmüket nem a rossz dologra összpontosítják. Így saját magukban nem növelik, nem fújják fel, nem erősítik a vétket még nagyobbra.

Gondoljunk csak bele, ha a társunk valami olyat tesz, ami nekünk nem tetszik, milyen sokat ártunk vele magunknak, ha az összes barátnőnek elmeséljük egyre nagyobbra és nagyobbra nagyítva a vétket. Hányszor éljük át a rossz érzést, ami bennünk van, és hányszor tápláljuk ezt azzal, hogy a barátnőktől is begyűjtjük a rosszallást.

Ehelyett, ha mi is a jó tulajdonságokra koncentrálunk, sokkal hamarabb tudunk megbocsátani, sokkal hamarabb túl tudunk jutni az egészen.
Próbáljuk meg így.

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek