“Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”

Karinthy Frigyes

 

Mi a barátság?

A BARÁTSÁG egy kölcsönös, önként vállalt, különleges kapcsolat.

Ott vagyunk egymás számára, amikor szükség van rá, érzelmi támaszt nyújtunk egymásnak, bízunk egymásban, elfogadjuk és segítjük egymást.

Hogy férfi és nő között lehetséges-e a barátság?

Bizonyos kutatások szerint igen, hisz pont a két nem közötti különbözőség, a két nem eltérő belső tulajdonsága lehet a kapocs, ami összetartja ezt a kapcsolatot.

Sok férfi igényelné a férfi barátaitól az odaadó figyelmet, az empátiát – de nem kapja meg, a nőbarátjától viszont igen.

Előnyt jelenthet az is a férfiak számára, hogy nem kell versengeni, sztorizgatni, eljátszani a menőt, hanem nyugodtan lehet beszélni a gyengeségeikről, a dilemmákról, sőt még a bizonytalanságokról is szó eshet.

A nőknek viszont tetszhet a férfiak érzelmi tartózkodása, nem kell folyton lelkizni, viccelődve, sallagmentesen is lehet beszélgetni a problémákról.

Azokat a lelki feltöltődéseket kaphatjuk meg egy ilyen vegyes barátságban, amiket az azonos nemű barátainktól nem kapunk meg, és ez a lelki feltöltődés lehet a lelki kiegyensúlyozottság motorja, így vélekedik Linda Sapadin amerikai pszichológus, aki kutatásokat végzett a témában.

A férfiak általában kiterjedt baráti körrel rendelkeznek, ám ezek lazább kötődésű kapcsolatok. Náluk a közös tevékenység dominál.

A nőknél sokkal szorosabb érzelmi szálak kötik össze a kapcsolatot, és ezekben a barátságokban az együttlét a fontos.

DE!

Minden vegyes barátságban ott lebeg a szexualitás kérdése.

Linda Sapadin kutatásaiban arra a kérdésre, hogy mit nem szeretnek a vegyes barátságban, a megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy a szexuális töltet jelenlétét.

A nőket zavarja a barátságban ez a töltet, a férfiak többségét pedig a nők szexuális vonzereje indította a barátkozásra.

A férfi-női barátságokból hiába akarjuk kizárni a szexet, ezeket a barátságokat ez az izgalmas vonzalom tartja össze.

A kölcsönös, vagy az egyik fél részéről megnyilvánuló vonzalom egy idő után kétélű fegyverként működik.

Az első időben ez tartja össze, ez a kapocs, de később talán pont ez jelentheti majd a falat a két ember között. Különösen akkor, ha egy gyenge pillanatban nem tudnak ellenállni, és megtörténik az, amiről addig azt gondolták, hogy nem történhet meg.

A férfi – női barátságban legalább az egyik fél részéről mindig megjelenik a vonzalom.

A vizsgálati eredmények, amit a Visconsin-Eau Claire Egyetem tett közzé, azt mutatják, hogy a férfi – női barátságok hosszú távon negatív következményekkel járhatnak mindkét fél számára.

Sok esetben a párkapcsolatra is negatív hatással van, ha ellenkező neműekkel barátkozunk. A válaszadó nők 38%-a, a férfiak 25%-a  arról számolt be, hogy a párjuk féltékeny volt, amikor ilyen barátságot ápoltak. Megfigyelték azt is, hogy minél nagyobb vonzalmat érzett valaki az ellenkező nemű baráttal kapcsolatban, annál elégedetlenebb volt a jelenlegi párkapcsolatával.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a párkeresési stratégiák, amik hosszú idő alatt belénk ivódtak, akkor is előjönnek a vegyes barátságokban, ha csupán plátói szándékunk van a másikkal.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek