Moses Mendelssohnt, az ismert zeneszerző apját igazán nem lehetett daliásnak nevezni. Alacsony termete mellett még púpos is volt.

Egyszer látogatóban járt egy hamburgi kereskedőnél. és reménytelenül beleszeretett az üzletember bájos lányába, Frumtjéba. A lány viszont viszolygott Moses torz külsejétől.

Amikor elérkezett a távozás ideje, Moses összeszedte minden bátorságát, és bekopogott Frumtjéhoz, hogy utoljára megpróbáljon beszélni vele. Megigézte a lány vakító szépsége, de mélységesen elszomorította, hogy a lány arra sem hajlandó, hogy ránézzen. Miután többször is hasztalanul igyekezett szóra bírni, Moses végül félénken megkérdezte:

– Frumtje kisasszony, hisz abban, hogy a házasságok a mennyben köttetnek?

– Igen – felelte a lány, szemét továbbra is a padlóra szegezve.

– És maga? Maga is hiszi ezt?

– Én is. Tudja, az Úr minden fiúnak kinyilatkoztatja, hogy ki az ő jövendőbelije. Nekem is kijelölték a menyasszonyomat, de az Úr még hozzátette: ” A feleséged púpos lesz.” Én azonnal könyörögni kezdtem: “Ó, Uram, ne sújtsd őt ilyen rettenetes sorssal!

Kérlek add nekem a púpját, hadd maradjon ő gyönyörű!”

Frumtje a fiatalember szemébe nézett, és mintha valami réges-régi emlék kavarodott volna föl benne. Mendelssohn-nak nyújtotta  kezét, s hamarosan örök hűséget esküdött neki.

          Barry és Joyce Vissell

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek