Rengeteg pár kapcsolatát rontja meg a bizalomvesztés.

Amikor a dolgok rendben mennek, akkor nem is foglalkozunk vele, hiszen a bizalom egy tudattalanul jelen lévő érzelem.
A bizalom azt jelenti, hogy képesek vagyunk tartósan hinni a másiknak, a másikban, hinni a kapcsolatban.
Azt is jelenti, hogy hiszünk abban, hogy “szeretve vagyunk”, ami egyben azt is közvetíti felénk, hogy elhisszük, hogy “szeretetre méltóak” vagyunk.
Ezek az elemek adják egy kapcsolat stabilitását.

A baj akkor van, amikor a bizalom csorbát szenved. Nehezen visszaépíthető, hosszan tartó folyamat.

Mindkét félnek jelentősen szerepet kell vállalni abban, hogy visszatérjen a kapcsolatba a bizalom.

– Aki hibázott, először is kérjen bocsánatot, fejezze ki a sajnálatát!

Másodsorban biztosítsa kedvesét afelől, hogy a jövőben nem fog előfordulni többé. És eszerint is cselekedjen, nem elég mondani, tegyen meg mindent azért, hogy társa lássa a változást!

Ne titkolózzon! A bizalmat csak a nyíltság segíti elő, a titkolózás nem.

Azon a területen, ahol bizalmatlanság lépett fel engedjen teljes betekintést a másiknak. Pl. mutassa meg üzeneteit, ne suttogva telefonáljon, ne menjen ki a szobából, ha hívják, ne csukja le hirtelen a laptopját, ha a párja feltűnik a színen, meséljen a munkahelyéről, a kapcsolatairól stb.

Legyen nyitott! a párjának nem szabad éreznie, hogy valami van a háttérben, hiszen a történtek miatt eléggé gyanakvó amúgy is. Minden alkalmat használjon ki arra, hogy mondja el párjának, hogy ami történt, többet nem fog előfordulni. Hogy minden erejével azon van, hogy helyreállítsa a kapcsolatot, hogy újra bízhasson. adjon a kedvesének időt, hiszen egyik napról a másikra nem áll vissza minden a régi kerékvágásba.

– Aki bizalmatlan, bocsásson meg a másiknak az elkövetett hibáért. Higgyen abban, hogy tényleg egyszeri botlás volt! Ne akarjon büntetni. Ha azt tapasztalja, hogy a párja tényleg tett valamit annak érdekében, hogy ön jobban érezze magát, akkor méltányolja azt. Fogadja el, hogy ez apró lépés volt ugyan, de tényleg azon dolgozik a kedvese, hogy a dolgok jól működjenek. Értékeljen minden kis erőfeszítést, mondja is el, uram bocsá’, köszönje is meg.

Ezzel ugyan még nem áll helyre a bizalom, de utat nyit azelőtt, hogy újra növekedni tudjon. És minél több ilyen dolgot tapasztalunk, annál jobban bízunk.

Ha azt látjuk, hogy párunk valóban változtat, akkor reménykedni kezdünk, nagyobb derűlátás van bennünk. Ha ez így marad, akkor eljutunk odáig, hogy újra megbízunk a másikban.

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek