Mire vágysz? Mit választanál?
Néhány fontos különbség szerelem és az igaz szeretet között.

 SZERELEM  : mámoros, már-már eufórikus érzés, aminek hatására néha olyat teszünk, vagy mondunk, amire „józanabb” perceinkben sosem lennénk képesek. 🙂

1. Nem akaratlagos cselekvés: tehát nem tudunk rá befolyással lenni. Akárhogy is szeretnénk, nem tudunk szerelembe esni. De néha, amikor nem is számítunk rá, megtörténik velünk.

2. Nem igényel erőfeszítést: szinte nulla energiát kell beletennünk, hiszen magától működik. Nagyon kicsi önfegyelmet kíván meg tőlünk, bàrmi „őrültséget” megcsinálhatunk a szerelem nevében. Minden semmiségnek tűnik. Pl, óriási telefonszámlákat vagyunk képesek produkálni, csakhogy beszélhessünk szerelmünkkel.

3. Ösztönös: olyan, mint amikor a fészekrakó madár készül a fészekrakásra.A szerelem arra késztet, hogy rendhagyó dolgokat vigyünk végbe. Nem tulajdoníthatjuk a magunk érdemének a szeretetteljes és nagylelkű cselekedeteinket, hiszen ezt az ösztönös késztetések vezérelik.

4. A szerelmes nem törekszik a másik fejlődésének előmozdítására, épp ellenkezőleg. Most, hogy megtaláltam a nagy Ő-t, Isten őrizz, hogy megváltozzon, amikor Ő pont így tökéletes, ahogy van. És azt sem gondolom, hogy nekem fejlődnöm kéne, hiszen a nagy Ő-nek pont így vagyok jó, ahogy vagyok. Itt az egyetlen cél, a magányérzet feloldása.

5. Azt az illúziót kelti bennünk, hogy bensőséges kapcsolatban vagyunk a másik emberrel. Azt gondoljuk:
– csak a másikért élünk,
-az önzés teljesen kiveszett belőlünk,
– bármit megtennénk a szerelmünk érdekében. Gondolataink és érzéseink őszinték ugyan, de elrugaszkodunk a valóságtól.

6. Időtartama megjósolható: a szerelmi „megszállottság” időtartama átlagosan két év. Egészen bizonyos, hogy nem tarthat örökké, butaság lenne ezzel áltatni magunkat. Akik titkos szerelmi viszonyt folytatnak, azoknál talán kitolódhat ez az időszak.

 SZERETET  : át van szőve érzelmekkel, de a szerelmi megszállottság helyett az érzelem és értelem összhangja jellemzi. Képesek vagyunk azután is szeretni egymást, miután alábbhagy a szerelmi láz.

1. Az akaratunknak fontos része van benne, hiszen önfegyelmet igényel.

2. Az ilyen szeretet erőfeszítést igényel. Az a döntésünk, hogy a másik igényeit tartsuk szem előtt. Energiát fektetünk bele, hogy örömet szerezzünk, ami által persze a mi életünk is gazdagodik. Megelégedéssel tölt el, hogy őszintén szeretünk valakit.

3. Tudatos. Hogy szeretni akarok valakit, az én tudatos döntésem. Vállalom az ezzel járó erőfeszítést, vállalom a hétköznapokat, a másikat a maga rossz szokásaival, a kevésbé jó tulajdonságaival. Vállalom a szeretet kemény munkáját.
Nekem is arra van szükségem, hogy olyasvalaki szeressen, aki szabadon döntött mellettem, aki meglátja bennem a szeretetreméltót. Akinek szeretete nem az ösztöneiből fakad, aki őszintén szeret.
Akkor beszélünk igazi szeretetről, mikor saját döntésünk alapján cselekszünk a másik javára.

4. Felismerjük, hogy szükség van fejlődésre, tanulásra. Tudjuk, hogy közös életünket a megszerzett tudás gazdagítja. Meg kell ismernünk egymást, tudnunk kell, hogy milyen is a másik valójában. Hiszen a szerelmi időszak alatt felruháztuk őt olyan tulajdonságokkal, amikkel talán nem is rendelkezett. Meg kell tanulnunk a kedvére tenni, és meg kell tanulnunk azt is, hogyan tudunk jó társa lenni a másiknak. Mert lehet, hogy nem tudok tökéletes feleség/férj lenni, de tökéletes társ igen.

5. Itt már, a való világban előtérbe kerül az énünk. Kiderül, hogy két különböző személyiség él együtt, különféle vágyakkal, érzelmekkel, gondolatokkal, és viselkedésformákkal. De, amikor szeretjük egymást, akkor megtanuljuk, hogyan kezeljük ezeket a különbségeket és ezekkel együtt, hogyan tudjuk szeretni a másikat.

6. Ha megtanuljuk betölteni egymás szeretetigényét, ez a szeretet életünk végéig kitarthat. Az a célunk, hogy házastársunkkal az idők végezetéig szeressük egymást. És ha jól csináljuk sokkal több és nagyobb izgalmat tartogat számunkra, mint amit szerelmes időszakunkban bármikor tapasztaltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek