TE mire vágysz?      Te Mit választanál?

Néhány fontos különbség szerelem és az igaz szeretet között.

 SZERELEM  : mámoros, már-már euforikus érzés, aminek hatására néha olyat teszünk, vagy mondunk, amire „józanabb” perceinkben sosem lennénk képesek. 🙂

1. Nem akaratlagos cselekvés: tehát nem tudunk rá befolyással lenni. Akárhogy is szeretnénk, nem tudunk szerelembe esni. De néha, amikor nem is számítunk rá, megtörténik velünk.

2. Nem igényel erőfeszítést: szinte nulla energiát kell beletennünk, hiszen magától működik. Nagyon kicsi önfegyelmet kíván meg tőlünk, bármi „őrültséget” megcsinálhatunk a szerelem nevében. Minden semmiségnek tűnik. Pl. képesek vagyunk hosszú időt utazni,  csakhogy találkozzunk egy fél órára a szerelmünkkel.

3. Ösztönös: olyan, mint amikor a fészekrakó madár készül a fészekrakásra. A szerelem arra késztet, hogy rendhagyó dolgokat vigyünk végbe. Nem tulajdoníthatjuk a magunk érdemének a szeretetteljes és nagylelkű cselekedeteinket, hiszen ezt az ösztönös késztetések vezérelik.

4. A szerelmes nem törekszik a másik fejlődésének előmozdítására, épp ellenkezőleg. Most, hogy megtaláltam a nagy Ő-t, Isten őrizz, hogy megváltozzon, amikor Ő pont így tökéletes, ahogy van. És azt sem gondolom, hogy nekem fejlődnöm kéne, hiszen a nagy Ő-nek pont így vagyok jó, ahogy vagyok. Itt az egyetlen cél, a magányérzet feloldása.

5. Azt az illúziót kelti bennünk, hogy bensőséges kapcsolatban vagyunk a másik emberrel. Azt gondoljuk:
– csak a másikért élünk,
-az önzés teljesen kiveszett belőlünk,
– bármit megtennénk a szerelmünk érdekében. Gondolataink és érzéseink őszinték ugyan, de elrugaszkodunk a valóságtól.

6. Időtartama megjósolható: a szerelmi „megszállottság” időtartama átlagosan két év. Egészen bizonyos, hogy nem tarthat örökké, butaság lenne ezzel áltatni magunkat. Akik titkos szerelmi viszonyt folytatnak, azoknál talán kitolódhat ez az időszak.

 SZERETET  : át van szőve érzelmekkel, de a szerelmi megszállottság helyett az érzelem és értelem összhangja jellemzi. Képesek vagyunk azután is szeretni egymást, miután alábbhagy a szerelmi láz.

1. Az akaratunknak fontos része van benne, hiszen önfegyelmet igényel.

2. Az ilyen szeretet erőfeszítést igényel. Az a döntésünk, hogy a másik igényeit tartsuk szem előtt. Energiát fektetünk bele, hogy örömet szerezzünk, ami által persze a mi életünk is gazdagodik. Megelégedéssel tölt el bennünket, hogy őszintén szeretünk valakit.

3. Tudatos. Hogy szeretni akarok valakit, az én tudatos döntésem. Vállalom az ezzel járó erőfeszítést, vállalom a hétköznapokat, vállalom a másikat a maga rossz szokásaival, a kevésbé jó tulajdonságaival együtt. Vállalom a szeretet kemény munkáját.
Nekem is arra van szükségem, hogy olyasvalaki szeressen, aki szabadon döntött mellettem, aki meglátja bennem a szeretetreméltót. Akinek szeretete nem az ösztöneiből fakad, aki őszintén szeret.
Akkor beszélünk igazi szeretetről, mikor saját döntésünk alapján cselekszünk a másik javára.

4. Felismerjük, hogy szükség van fejlődésre, tanulásra. Tudjuk, hogy közös életünket a megszerzett tudás gazdagítja. Meg kell ismernünk egymást, tudnunk kell, hogy milyen is a másik valójában. Hiszen a szerelmi időszak alatt felruháztuk őt olyan tulajdonságokkal, amikkel talán nem is rendelkezett. Meg kell tanulnunk a kedvére tenni, és meg kell tanulnunk azt is, hogyan tudunk jó társa lenni a másiknak. Mert lehet, hogy nem tudok tökéletes feleség/férj lenni, de tökéletes társ igen.

5. A szerelem elmúltával, itt, “a való világban” előtérbe kerül az énünk. Mindkettőnk számára kiderül, hogy két különböző személyiség él együtt, különféle vágyakkal, érzelmekkel, gondolatokkal, és viselkedésformákkal. De amikor szeretjük egymást, akkor megtanuljuk, hogyan kezeljük ezeket a különbségeket és ezekkel együtt, hogyan tudjuk szeretni a másikat.

6. Ha megtanuljuk betölteni egymás szeretetigényét, ez a szeretet életünk végéig kitarthat. Az a célunk, hogy házastársunkkal az idők végezetéig szeressük egymást. És ha jól csináljuk, sokkal több és nagyobb izgalmat tartogat számunkra, mint amit szerelmes időszakunkban bármikor tapasztaltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek