Az empatikus embert nem hagyhatja hidegen, hogy a másik fájdalmat él meg az ő döntése, vagy viselkedése következtében.

Az empátia hiány gyakran megfigyelhető azoknál a hűtlenkedőknél, akik egy általuk felállított, saját szabályt követve válnak megcsalóvá.

Sok férfi, de egyre több nő szájából hangzik el az a mondat, hogy: “Csak szex volt, semmi kötődés, semmi érzelem.
Egyáltalán nem jelentett semmit.”

Itt valószínű az jár a fejükben, hogy csak testileg megcsalni a másikat megengedhető. Főleg akkor gondolkodnak így, ha az adott párkapcsolatban nem nagyon, vagy egyáltalán nem működik a szex. Ilyenkor gyakran azt gondolják, hogy egy külső partnerrel történő egyszeri, vagy akár többszöri aktus felfogható akár önkielégítésnek is, hiszen “csak arra kellett”.
Ezeknél az embereknél, az a gondolatmenet érvényesül, hogy érzelmileg a házastársamhoz tartozom, őt szeretem, vele akarok élni, minden rendben van amúgy, de a szex nem működik. Akkor azt megoldom máshogy. 

Ezzel az a probléma, hogy nem közösen hozták meg azt a döntést, hogy mindenki pótolja a szexet ahogy tudja, és ebbe belefér egy harmadik személy is.
Amíg ez az elgondolás csak az egyik fél részéréről jó megoldás, addig valószínű, hogy csak azt a célt szolgálja, hogy felmentse saját magát.
Enyhíteni akarja tettei következményét.
Nem is gondol abba bele, hogy a másiknak ez mit jelent, mit érez ennek kapcsán, vagy ennek következményeként.

Fontos kérdés, hogy aki megcsal, annál kapcsolódik-e a félrelépéshez  bűntudat? Érez-e lelkiismeret furdalást a tette miatt, vagy nem.
Ha nem, akkor valószínű nem hat rá, az sem, nem érdekli, hogy a párját megbántja ezzel.
Úgy szoktam mondani:” Nem látja a társa fájdalmát.”

Nem érti, hogy ez a társának miért fájdalmas, nem érti, hogy miért és hogyan fájhat ez, hiszen ez csak egy kis semmiség volt. Ez csak szex volt.

Ez az empátia hiánya. 

Telefon:+3620 9 426-991

Elérhetõségek